- Reklam -

Herkesin evinde küçükte olsa bir bitki mutlaka vardır. Bazı kişiler bitkilere çiçeklere çok fazla düşkün olmasından dolayı evlerinin her tarafında çiçeklere rastlamak mümkündür. Dekoratif açıdan da ev dekorasyonunda çiçekler ufak ama önemli bir detaydır. Odaları renklendirdiği gibi sağlık bakımından da oldukça yararlıdır. Evlerimize çiçek koymak kolay, peki bu çiçekleri nasıl koruyup, uzun süre yaşamalarını sağlarız ? İşte bugün sizlerle çiçek bakımı hakkında önemli bilgiler paylaşacağız.

Öncelikle Çiçekleri Evlerde Nerelere Koymalıyız ?

Evinizin içerisinde her noktada çiçek bakımı, onları başarılı bir şekilde yetiştirmek için her yer uygun değildir. Seçilen yerin çiçeklerin belirli temel ihtiyaçlarını karşılaması gerekir, çiçeklerin yerleştirildiği yer çiçekler için gerekli ışığı almalı yeterli nem ve uygun sıcaklık sağlanmalıdır. Işık, nem ve sıcaklık başarılı çiçek yetiştirmenin en önemli unsurlarıdır. Daima aklımızda olması gereken noktalardan birisi de çiçekler pencereye çok yakın kondukları taktirde uzun süre direkt güneş ışığına maruz kalmalarıdır. Çiçeklerin büyük bir bölümü doğrudan güneş ışığını sevmezler. Çiçeklerle ilgili diğer bir problem de çiçekler pencerelerin çok yakınına konulduğunda ortaya çıkar. Özellikle kışın dış ve iç sıcaklık arasındaki fark şaşırtıcı derecede büyüktür. Çiçeklerin bir tarafı odanın ılımlı havasından yararlanırken diğer tarafı camdan geçip gelen soğuk havanın etkisine maruz kalacaktır. Çiçeklerin zarar görmesine neden olacak derecede uzun süre pencerelere dayanmasına dikkat edilmelidir.

Çiçeklerinizi koyduğunuz ortam çok önemlidir.

Sıcaklık

Çiçek bakımında en önemli noktalardan biri de sıcaklıktır. Her çiçeğin yetişeceği ideal sıcaklık derecesi farklıdır. Bu nedenle hangi çiçek türünü yetiştireceksiniz, o çiçeğin istediği ideal sıcaklık dercesini mutlaka öğrenmeli ve ona göre sıcaklık ortamı sağlamalısınız. Yaz döneminde oda sıcaklığı yeterli iken kış döneminde  17 C ortalama sıcaklığa dikkat edilmelidir

Sulama

Her çiçeğin su ihtiyaç miktarı farklıdır. Öncelikle yetiştirdiğiniz çiçeğin su ihtiyacını bilmeniz gerekir. Sonrasında toprağını parmağınızla ölçerek su ihtiyacını anlayabilirsiniz. Nem hissetmediğiniz takdirde çiçeğinizin su ihtiyacı artmış demektir. Saksının drenajı iyi yapılmalı su dipte birikmemelidir. Aksi takdirde çiçeğinizin kökü çürür ve çiçek ölür.

Çiçekleri ihtiyaç halinde sulamalı, dem dengesini korumalısınız.

Nem Dengesi

Söz konusu ev çiçekleri olduğunda, ortamdaki nem değeri çok önemlidir. Nem isteyen çiçeklerde nem oranını artırmak için sıcak günlerde su püskürtülerek nem oranları artırılır. Burada dikkat edilecek nokta, çiçekler güneş ışığına direk temas etmemelidir. Çünkü güneşli havalarda su zerrecikleri mercek gibidirler. Bu nedenle çiçekleri yakar ve çiçekler kurur. Bu nedenle çiçek bakımı nem konusunda hassastır.

Saksı Değiştirme

Çiçek bakımı yapılırken en önemli noktalardan biri de saksı değiştirmedir. Saksı değiştirme ihtiyacı, büyümenin yavaşlaması, rengini yitirmesi, yapraklarda eğer hastalık yok ise ölü yaprakların görülmesi saksı değiştirmeye işarettir. Saksı değiştirmede hızlı gelişen genç bitkilerde her yıl, yaşlı bitkilerde 3 senede bir yapılabilir. Saksı değiştirme için en uygun zaman, yine bitkiden bitkiye değişmekle birlikte, ilkbaharda gelişmenin yeni başladığı (mart-nisan ayları) dönemdir, ancak hasta bitkilerin, özellikle aşırı sulamalar sonucu köklerinde çürüklükler oluşan bitkilerin saksıları ilkbahar başlangıcı beklenmeksizin hemen değiştirilmelidir.

Çiçekleriniz zamanla büyükçe kökleri rahat hareket edemez ve yeni saksıya ihtiyaç duyarlar.
- Reklam -

Yorum Bırak...

Please enter your comment!
Please enter your name here